Mi tesz bennünket igazán boldoggá?

2016. február 01. 19:17 - Bábincu Flórián

summer-happiness-photo.jpg

Lehet, már te is elgondolkodtál azon, vajon mi teszi az embereket boldoggá? Ha tudnánk, hogy mi tesz minket boldoggá és egészségessé, akkor mire áldoznánk időnket?  Egy kutatás során fiatal felnőtteket kérdeztek meg, melyek 80%-a azt válaszolta, akkor lennének igazán boldogok, ha anyagilag függetlenek lennének és híresek. Tényleg ez lenne a boldogság nyitja? A legtöbbet úgy tudhatunk meg arról, hogy egy ember mennyire elégedett az életével, hogy megkérjük, emlékezzen vissza rá. Többnyire elfelejtjük mik is történtek velünk 8-10 éve. De mi lenne, ha megnézhetnéd az életed akár most, mint egy filmet? Elégedett lennél vele? Majd 70-80 évesen, amikor visszanéznéd, azt gondolod majd, hogy ÉLTÉL? Utólag mindenki okos, utólag tudjuk, hogy mit hogyan kellett volna. Mi lenne, ha láthatnánk azt, hogy az emberek mitől boldogak és egészségesek?

Ezt tette a Harvard Egyetemnek a felnőttek változásait vizsgáló kutatása. 75 éven át, 724 ember életét vizsgálták, évről-évre megkérdezték őket, napjaikról, történéseikről. Mi lett az eredménye a több, mint 10 ezer oldalnyi információnak? Hát nem a gazdagság, nem a hírnév és az anyagi függetlenség. Az egyértelmű üzenet, ami 75 év alatt kikristályosodott a következő: a jó kapcsolatok őrzik meg a boldogságunkat és egészségünket.

Két fontos dolog a kapcsolatról, amire a kutatás is rávilágított:

  1. A közösségi kapcsolatok nagyon jó hatással vannak ránk. Akinek nagyobb a közösségi kapcsolata, az boldogabb és egészségesebb. A magányosság megöl, mérgező dolog. Mi emberek társas lények vagyunk, ez tény. Az ember folyamatos társaságot igényel, ahhoz, hogy teljes mértékben kiegészülhessen. Akik magányosak és elzárkóznak a világtól, egészségtelenebbek és kevesebb ideig élnek.

  2. Sajnos, tömegben is lehet valaki magányos. Egyre gyakoribb az, hogy vannak barátaink, párunk, feleségünk, és mégis magányosak vagyunk. Mentorom szavait idézve: „Társas magányban éljük le életünket.” A második pont épp erről szól, nem csak a kapcsolataid száma a fontos, hanem a minősége. A marakodó életmód nagyon káros. A szeretet nélküli veszekedés rosszabb, mint egy válás. Rengetegen úgy mennek haza munkahelyükről, hogy veszekedés, marakodás várja őket otthon.

A jó kapcsolatok nem csak testünket védik meg, hanem az elménket is. Kutatások szerint, akik szeretetben élnek, azok memóriája akár háromszor is jobb lehet marakodó társaiknál. A jó kapcsolatoknak nem kell zökkenőmentesnek lennie, olyan kapcsolat nem létezik, ahol nincsenek nézeteltérések és viták. A legfontosabb éreztetni, hogy mindig lehet ránk számítani, bármilyen apróság legyen is a vita alanya, amiben nem értünk egyet. A kapcsolatok fontosságát nem most találták ki, olyan régiek, mint a hegyek, mégis sokszor nehéz oda figyelni rájuk.

Ne engedd, hogy befásuljanak a kapcsolataid! Hogyan érheted ezt el? Engedd meg, hogy néhány gyakorlati praktikát ajánljak Neked:

  1. Csempéssz valami újat bele! Nem kell nagy dolgokra gondolnod, néha már az is nagy lépés, ha a párodon látod, hogy nehéz napja volt és kissé (vagy nem is olyan kissé) ingerült, akkor nem kezdesz vele vitázni, hanem elmondod neki, hogy mennyire fontos neked és te mennyire örülsz annak, hogy hozzá jöhetsz haza. Használd a kreativitásod, hidd el megéri! A legtöbb ember a kis figyelmességeknek örül a legjobban, aki pedig nem, arról tudjunk, mennyit ér ;). Apró figyelmesség lehet: egy szál a kedvenc virágjából, egy tea melletti meghitt beszélgetés vagy akár csak egy szimpla séta a természetben. Ezek nem kerülnek sokba, ám új lelket lehelnek a kapcsolatodba.

    tqsgunsgbyo.jpg

  2. Újítsd meg megfáradt kapcsolataidat! Fiatal felnőttek gyakran esnek abba a hibába, hogy elhanyagolják a szüleiket, testvéreiket. Mindenki tudja, miről beszélek, ebben biztos vagyok: ilyenkor indítjuk be a karrierünket, ilyenkor kezdünk bele egy új párkapcsolatba stb. Kiket hanyagolunk el a legjobban ilyenkor? Naná, hogy azokat az embereket, akik a legközelebb állnak hozzánk. Vedd rá magad, hogy előre meghatározott időpontban (nem feltétlenül hétvégén) megbeszéled a testvéreddel, szüleiddel, hogy találkozzatok! Nagyon fontos, hogy tájékoztasd őket előre, mivel mehetsz te bármilyen jószándekúan a találkozóra, ha épp nem alkalmas a másik félnek az időpont, akkor nem fogjátok magatokat jól érezni. Ám, ha előre jelzed, akkor ezt a problémát simán áthidalod, emellett pedig kimutattad, hogy neked fontosabb a kapcsolatod az illetővel, mint a teendőid.

  3. Halgasd úgy a másikat, ahogy téged szeretnéd, hogy hallgassanak! Nem hiszem, hogy be kell mutatnom a szituációt. Sokszor érezzük, hogy a mi mondanivalónk fontosabb és/vagy érdekesebb, mint a társunkké. Ám engedd meg, hogy egy nálam sokkal-sokkal okosabb ember szavait idézve magyarázzam el ezt Neked: "Addig nem érdekel, mit akarsz mondani, amíg nem látom rajtad, hogy érdekel, amit én akarok neked mondani". Érezted már úgy, hogy a beszélgetőtársad csak a saját dolgaival van elfoglalva, csak azt magyarázza és még ha bele is kezdenél valamibe, akkor ő rögtön félbeszakít egy "érdekesebb" sztorival? "Jó" érzés volt, igaz? És milyen érzés volt az, amikor azt vetted észre, hogy a társadat érdekli, amit mondasz neki? Szerintem egyet értesz velem abban, hogy azzal az emberrel akár napokat is tudnál beszélgetni, annyira jó vele.

Az ember társas lény, a kapcsolataink képzik az életünket. Nincs is annál vacakabb érzés, ha egyedül érezzük magunkat. Minden bizonnyal vannak barátaid, van családod, van párod.

SOHA ne vedd egyértelműnek, hogy vannak neked! Adj hálát értük minden nap és tégy azért, hogy az embereknek jobb kedve legyen a veled való találkozásuk után, mint előtte volt!

 

Ha tetszett az írás, akkor oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel 

 Inspirational Insights Facebookon és Instagramon is.

fb_icon_325x325.png
https://www.facebook.com/inspiinsts/

unnamed.png

https://www.instagram.com/inspirational_insights/

4 komment
Címkék: Önfejlesztés
süti beállítások módosítása