Építs pénzügyi erődöt magadnak, még MA!

2016. április 26. 10:50 - Bábincu Flórián

15724081895_f27551ba8f_o.jpg

Ma a „baby boom” generáció szülöttei úgy tervezik, hogy 70 éves korig dolgozni fognak a munkaerőpiacon, hogy miért? Mert nincs elegendő megtakarított pénzük. Brian Tracy szerint a pénzügyi problémák első számú oka az önfegyelem. Igen, jól látod, nem a kevés kereslet, amire annyian panaszkodnak, hanem az önfegyelem. Az, hogy nem tudják alkalmazni a késleltetett jutalmazást, ezért ott vannak a kölcsönök, hitelkártya-tartozások, amik teljes mértékben romba döntik az emberek pénzügyi jólétét. Hidd el, a jövedelem emelkedése nem segít, mert Parkinson törvénye kimondja, hogy a költségeid a bevételeiddel egyenes arányban emelkednek, ezért teljesen mindegy mennyi a havi bevételed, ha nincs meg a kellő önfegyelem a takarékoskodásra, akkor veszett ügy.

Köztudott, hogy a nyugdíjak folyamatosan csökkennek, és előfordulhat, hogy a mai húszas éveiket élő fiatalok már nem is fognak nyugdíjat kapni, de ha valamilyen csodával határos módon mégis kapnak majd, akkor is ez az összeg csak jelképes lesz, megélni belőle semmiképpen sem lesz lehetséges. Akkor mik a lehetőségeink? Az egyik út az, hogy addig dolgozunk, amíg a korunk engedi, és így a keresett jövedelemből tartjuk el magunkat idősebb éveinkben. A másik út az, hogy már MOST (nagyon lényeges a “most” szó) elkezdünk félretenni. Bizonyára felmerülhet benned az, hogy ugyan miért kezdenél most megtakarítani, hisz csak most kezdtél el élni, bőven ráérsz majd idősebb korodban elkezdeni. Képzeld el viszont, hogy minél később kezded el, annál többet kell majd félretenned, hogy összegyűljön akkora összeg, amennyiből meg tudsz élni, ha nem lesz keresett jövedelmet. Ugyanakkor, ha már holnap elkezded, akkor sokkal kevesebb félretett pénz is elég lehet, ahhoz, hogy összegyűljön az összeg.

Most minden bizonnyal kicsit kétkedve fogadod a fentebb leírtakat. Három tanácsot adok, amellyel javíthatod a megtakarítási szokásaidat, és ha készen állsz, akkor mindenképp ajánlom, hogy konzultálj egy pénzügyi szakemberrel, és állítsatok össze egy olyan konstrukciót, amely biztosítja majd a gondtalan idős éveket. Gondolkodj előre, hisz lehet, hogy most csak magadat kell eltartanod, de később már egy család fenntartását kell majd ellátnod. Bízom benne, hogy hasznos tanácsok lesznek a számodra.

 

1. Rendszeresen takaríts meg pénzt

12795182405_1f2c16dfc9_o.jpg

Minden egyes hónapban előbb fizesd ki saját magad, mielőtt bármit is elköltenél. Tudod jól abból a pénzből nehéz megtakarítani, amit már elköltöttél. Még ma kezd el félre tenni jövedelmed 10%-át egészen nyugdíjba vonulásodig, hogy elérd az anyagi függetlenséget. Amikor az ember ezt hallja legtöbbször megrázza a fejét, hogy az neki sok. Szakemberek találtak erre is megoldást, TEDD FÉLRE JÖVEDELMED 1%-át. Jól látod, 1%-át, mert a lényeg a szokás kialakításán van, hogy megszokd azt, hogy félre teszel.

2. Rendelkezz anyagi védettséggel

Az anyagi védettség nem más, mint hat havi megélhetési költséged egyben, készpénzben. Ezt egy neves ember előadásán hallottam először, és úgy döntöttem kipróbálom. Kis időbe tellett, míg hat havi megélhetési költségeimet összegyűjtöttem, de csodákra képes. Egy gerincet képez az életedben, magabiztosabb lesz még csak a járásod is. Képzeld el, hogy elveszíted a munkahelyed, bedől a vállalkozásod, de neked van félévnyi megélhetésre szolgáló pénzed.

3. Biztosíts védelmet a felhalmozott vagyonodnak

biztositasi_alkusz_2.jpg

Megtakarításaink mellett, fel kell készüljünk a nem várt helyzetekre is. Rengeteg olyan konstrukciót találhatunk a pénzpiacon jelenleg, amelyek teljes körű biztonságot nyújtanak számunkra, legyen szó rólunk, egészségünkről, autónkról vagy éppen lakásunkról.

Ezek a tényezők képezik majd a pénzügyi erődöt az életünkben, amivel sokkal kiegyensúlyozottabban és magabiztosabban élhetünk.

Köszönet Szabó Péter - Brian Tracy: Az önfegyelem ereje című könyvnek, a cikk megszületéséhez adott inspirációért! 

Ha a te életedben e tényezők közül bármelyik is hiányzik, vagy jelen van, de kíváncsi vagy, hogy a magyar piacon lévő lehető legjobb a tiéd, "AKKOR TÖLTSD KI EZT AZ ŰRLAPOT!" és egy díjmentes szakmai tanácsadáson vehetsz részt. (Nyugi, nem kapsz majd naponta e-maileket!)

Fotó: Flickr

 

 

Ha tetszett az írás, akkor oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel.

Inspii Facebookon és Instagramon is.

fb_icon_325x325.png
https://www.facebook.com/inspiinsts/

 

unnamed.png

https://www.instagram.com/inspi_i/

komment
süti beállítások módosítása