7 pénzügyi tanács Warren Buffett-től.

2016. április 21. 11:12 - Bábincu Flórián

warren-buffett.jpg

Világszerte nagyon sokan ismerik Warren Buffettet, és ez nem véletlen. Warren Buffett az egyik leggazdagabb ember a világon, aki a vagyonát beruházások segítségével kereste meg. A könyvében adott néhány könnyű, bár hasznos tanácsot. Azt nem tudom mondani, hogy ezek a tanácsok segítenek majd neked milliókat keresni, mégpedig azért, mert milliókat senki és semmi - legyen, az tipp vagy tanács - nem tud keresni neked, ha te nem vagy elkötelezett. Viszont ezek a tanácsok segítenek neked megérteni a pénz lényegét és feltárja annak az embernek a gondolatait, amelyik a saját tudásának köszönhetően milliomos lett.

1. Kölcsönözz pénzt ésszel!

Buffett arra figyelmeztet, hogy a fölösleges kölcsönt érdemes elkerülni.  Hitelkártyák, jelzálog – mindezek ahhoz vezetnek, hogy a kölcsönök törlesztése magasabb lesz, mint a te kereseted. Visszaút pedig már nincs. „Sok embert láttam, aki az alkohol miatt lettek sikertelenek. De nem kevesebb embert láttam, aki csődbe ment a kölcsönök miatt.” Hogyha te elég okos vagy, meg tudod teremteni a pénzt kölcsön nélkül is.

2. Először mindig magadnak fizess!

Hogyha meg akarsz tanulni pénzt lerakni, akkor vedd hasznát ennek a tanácsnak: Ne próbálkozz pénz lerakni miután azt már elköltötted, rakd le azonnal. Tegyük fel, hogy elég a keresleted arra, hogy fedezze a mindennapi költségeket, és te el akarsz kezdeni egy kis összeget félre rakni. Tedd félre azt a bizonyos összeget, ami kell a számlákra és egyéb szükségletekre, ezek után tedd félre azt az összeget is, amelyikkel el akarsz kezdeni megtakarítani. Az összes többit elköltheted. Ez a szabály segít neked kézbe venni pénzügyeid és elkezdeni megtakarítani. Ahogy ezt elkezded csinálni, azt veszed észre, hogy minden hónapban egyre könnyebb azt a bizonyos összeget félretenni.

o-save-money-on-divorce-facebook.jpg

3. Elég abból, hogy rossz pénzügyi szokásaink vannak!

Ezt egy egyszerű matematikai számítással tudom bemutatni. Képzelj el egy egyszerű lányt, aki egy irodában dolgozik. Minden nap ebédkor kimegy a szomszéd kávézóba és vesz magának egy kávét és egy kiflit. Tegyük fel, hogy erre 200 forintot költ. Egy hét alatt -1 000 forint, egy hónap alatt- 4 000 forint, egy év alatt pedig -48 000 forint. Gyakorlatilag 50 000 forintot lehetne lespórolni azzal, hogy lemond erről a szokásáról. Hogyha meg akarod változtatni a szokásaidat, mindössze annyit kell tenned, hogy nem csinálod őket.  Tanuld meg megérteni a prioritását és haladj a jó irányba!

Ha olyan dolgokat veszel, amikre nincs szükséged, hamarosan olyan dolgokat fogsz eladni, amikre szükséged lenne. - Warren Buffet

4. Az ár és az érték, az nem ugyan az!

Buffett elképesztően takarékos és mérsékelt ember. A takarékosságát a tárgy értéke határozza meg. Ezzel kapcsolatosan ezt mondja: még régen Ben Grem azt mondta nekem, hogy az ár az, amit kifizetsz, az érték pedig az, amit kapsz. Nem számít, hogy most zoknikról beszélünk vagy akciókról, „én akkor szeretek vásárolni, mikor az ár maximálisan alacsony.” Takarékosnak lenni nem azt jelenti, hogy mindent olcsón veszünk meg. De nem is azt jelenti, hogy hatalmas pénzekért kell megvásárolni értékes dolgokat. Más szavakkal: Jobb megvenni egy hihetetlen társaságot egyszerű áron, mint egy egyszerű társaságot hihetetlen áron. Hogyha takarékos akarsz lenni, legközelebb ne csak a tárgy árára figyelj, hanem az értékére is.

5. Befektetni könnyebb, mint azt gondolnák!

nevtelen.jpg

Itt egy szabály, amit a befektetésről szóló könyvekben nem olyan könnyű megtalálni. Hogyha az Index alapba kis összegekkel fogsz befektetni 10 éven keresztül, jobb helyzetben leszel, mint az, akik ugyan annyi évig fektet be, de mindet egy alkalommal.

Buffettel egyetértve, befektetni nagyon könnyű. Itt van pár tanács, hogyan kell elkezdeni befektetni:

  • ​Tanulják a befektetés terminológiáját.
  • ​Nyissanak egy bróker számlát.
  • ​Válasszanak indexelt alapot.
  • ​Vegyék meg az alap egy részét
  • Hosszú távú befektetések!

Buffett figyelmeztet arra, hogy veszíteni a részvények mindennapi ingadozásából nagyon könnyű. Ezért az ő választása a hosszú távú befektetés. Ha nem tervezed megtartani a részvényeidet 10 éven keresztül, akkor ne vedd meg 10 percre se. Szedd össze azoknak a cégeknek a portfólióit, amelyek költségei az utóbbi években megnövekedtek, és azok alapján vásárolj részvényeket. Hogyha már megvásároltad egy cég részvényeit, akkor Buffett azt tanácsolja, hogy ne nézd a költségeit minden nap. Ne tedd tönkre az idegeit, ezért is csak a hosszú táv érdemes.

7. A pénz nem minden!

Buffettnek könnyű ezt mondani, mivel ő milliárdos. Az interjúban elmesélte, hogy kellemes neki magán repülőn utazni, viszont rendelkezni egy tucat házzal az már teher. Buffett szavaiból ítélve a legfontosabb az életében az egészsége és a barátai, akikkel már régóta jó kapcsolatot ápol. A pénz sokat ad, de nem szabad elfeledni, hogy az életben nélküle is sok fontos dolog van.

Ha tetszett az írás, akkor oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel.

Inspii Facebookon és Instagramon is.

 

fb_icon_325x325.png
https://www.facebook.com/inspiinsts/

 

unnamed.png

https://www.instagram.com/inspi_i/

7 komment
süti beállítások módosítása