5 ok, ami nélkül az ötletedből, nem lesz milliókat érő vállalkozás

2016. január 28. 19:57 - Bábincu Flórián

5-year-anniversary.jpg

Brian Tracy szerint egy átlagembernek naponta legalább 4 olyan ötlete van, amire egy sikeres vállalkozást lehetne építeni, mégis lebeszéli magát róluk. Sokszor engem is elgondolkodtat az a kérdés, vajon miért nem merünk tenni ötleteinkért, álmainkért. Veled volt már olyan, hogy például megláttál egy ingatlant, és azt gondoltad magadban: „de jó lenne itt egy kávézó”, aztán azt vetted észre, hogy kis idővel valaki nyitott pont egyet ott. Ha igen, az nagyszerű, de ezzel csak az a baj, hogy már lekésted a vonatot, elengedted az ötleted, amit más megvalósított. Jelenünkben rengeteg információ és új dolog ér minket. Több olyan emberrel is beszélgettem, akik hétről hétre változtatják meg azt, amivel foglalkozni szeretnének, ennek csak egy hátulütője van az, hogy a végén egyik tervből sincs semmi említésre méltó. Adj egy pici időt magadnak, állj meg egy percre és gondold végig mi is az, amit igazán szeretnél. Picit lassulj le és kezdj el figyelni magadra, a világra. Nálam is jelen volt az a probléma, hogy rengeteg impulzus, lehetőség, ötlet kavargott a fejemben. Észre kellett vegyem, hogy ha nem lassulok picit le, akkor nem lesznek eredményeim.

Leírtam 5 okot, ami miatt az ötletből tuti nem lesz maradandó eredmény, kérlek, olvasd át őket figyelmesen.

   1. Türelem 

penz-ido-605-350.jpg


Minden ember gyors meggazdagodásra, sikerre és hírnévre vágyik. Ha azt hiszed, hogy ha bármi, amibe belekezdesz egyből felmutatható eredménnyel fog járni, akkor tévedsz. Bármilyen ötletnek, amin elkezdesz dolgozni, türelemre van szüksége. Ha elültetsz egy fát, a jövő héten nem terem rajta még gyümölcs. Ha megvan az ötlet és a terv, ha már el is kezdtél TENNI, akkor légy türelmes, adj időt magadnak és annak, amit csinálsz. Sokszor hajlamosak vagyunk elővenni egy papírt és elkezdeni előre számolgatni, hogy vajon mennyi is lesz az az annyi. Ne azon agyalj már az első napokon, hogy mennyi is lesz ebből a bevételed. Előbb teremtsd meg az értéket, aztán ráérsz a pénzzel foglalkozni, de hidd el, ha előbb értéket teremtesz, aggódnod nem kellesz a pénz miatt. A türelem rózsát terem. A sikeres emberek mind a késleltetett jutalom hívei, hidd el jobban, megéri.

 

   2. Gondolkodj nagyban, DE...

 

Gondolkodj nagyban! Bármilyen ötletnek kezdesz neki, ne felejtsd el azt, hogy nagyban érdemes gondolkodni, DE ne ess abba a hibába, amibe én is számtalanszor beleestem a mondat hallatán. Én picit tovább vinném ezt a gondolatot, Gondolkodj nagyba, viszont kezd kicsiben! Véleményem szerint ötleteink túlnyomó része ott bukik el, hogy túlságosan nagyban akarjuk csinálni már az első percekben. Nem szabad elfelejteni nagyban gondolkodni, de kicsiben kell elkezdeni. Az Apple Inc. egy garázsban indult, gondolom te is tudod, hol tartanak ma, jó példa erre még, a mindenki által ismert Wall Street Farkasa című film főszereplőjének Jordan Belfort cége a Stratton Oakmont Inc úgyszintén egy garázsban kezdte első lépéseit. Nagyban gondolkodtak, nagy álmaik voltak, de kicsiben kezdték el, és lépésről lépésre haladtak, ezt javaslom neked is.

   3. Kitartás 

 

work-less-and-achieve-more.jpg

Mint feljebb írtam, minden ember egyik napról a másikra akarja megváltani a világot, akar milliós vagyont és sikert. Ennek érdekében bele is kezd az ötlete megvalósításába, az első pár hónapban még ott van a lelkesedés a teljes erőbedobás, de nem történik semmi. Ez a semmi épp elég ahhoz, hogy belefáradjon, és abba hagyja az egészet. Ezt kell elkerülnöd mindenképp! Ha van kitartás, akkor van eredmény, nem szabad az első pofon után padlón maradni, sőt, a 100.-ik után sem. A kitartó odaadás a történelem során eddig mindig meghozta gyümölcsét. Nézd meg J.K Rowling példáját, a Harry Potter és a Bölcsek kövét, 12 nagy kiadó utasította el, míg nem befutott, jelenleg pedig te is tudod milyen sikereket ért el. Számtalan ilyen példával találkozhatsz: Edison, Walt Disney és még sorolhatnám. Hosszú Katinka többszörös világbajnok úszó ezt egyszerűen és tömören fogalmazta meg: "Elég, ha egy dologban vagy tehetséges: HOGY SOSEM ADOD FEL!" 

   4. Félelem 

 

Mikor az ember fejében megszületik egy ötlet, akkor, amíg csak fantázia, addig pozitív érzéseket vált ki belőle. Arra gondol, mi lenne, ha 200 ember munkáját vezetném, mi lenne, ha ennyi és ennyit hozna a vállalkozásom stb. Viszont mikor komolyra kellene fordítani az ötletet, akkor előjön a félelem, a bizonytalanság. Elkezdünk görcsölni, el kezdjük magunkat lebeszélni az egészről. Ez a legrosszabb, amit tehetsz. Hidd el képes vagy rá, meg van minden készséged ahhoz, hogy elkezd. Ez a készség pedig a TENNI AKARÁS. Vizsgáljuk, meg néhány olyan problémát, amivel az elején szembesülhetsz

 

  • félsz attól, hogy nincs elég ismereted
     Minden készség tanulható, ott vannak a könyvek, a Google, Youtube. Kérj tanácsot, akiknek már megvan a  megfelelő ismeret. Fejlődj és tanulj. Mert ne feledd: „Jó pap holtáig tanul.”
  • félsz a kudarctól, vagy, hogy másoknak nem tetszik majd.
    Ha azok az emberek, akik maradandót alkottak, úgyszintén féltek volna, szerinted most hol tartanánk? A legrosszabb, amit tehetsz, hogy a kudarctól félsz. Kezd el a kudarcokat tanításnak venni. Minden egyes nemmel közelebb kerülsz az igenhez, ez lebegjen előtted.

   5. Nem tudod, merre és hogyan

 

unicafe_hu-a-valosagban-nincs-cel-001.jpg

Sokan szembesülnek a kétségbeeséssel, hogy ha meg van az ötletem, a tervem, de merre induljak? Hogyan kezdjek bele? Mik legyenek az első lépéseim? Mikor az első Facebook oldalam indítottam, fogalmam sem volt róla, hogyan működik majd. Nem tudtam, hogyan lesz majd bevételem ebből, miként oldom meg a termék logisztikáját stb., nagyon kevés ismeretem volt az egészről. Egyben voltam biztos, hogy jó lehetőség, amit ki kell használjak. Elkezdtem megtenni az első lépéseket, amikre képes voltam, ezek után a többi jött magától. Hidd el, beletanulsz, a hangsúly azon van, hogy KEZD EL! Ezt az oldal elindítását is sokáig halogattam, pont ezért a ”nem tudom, hogyan kell” gondolat miatt és már bánom. Van egy  kedvenc mondásom, ami engem is motivált, amikor „nem tudom, hogyan kell” hatás alatt voltam: „ Do it, learn it.” (Csináld, tanuld meg.). Kezd el! Vágj bele! Minden mester egyszer tanuló volt!

 

Zárásnak csak annyit, gondolj bele abba, ha mondjuk Steve Jobs hasonlóan lebeszélte volna magát a dolgokról, tartanál Iphone-t a kezedben? Ragaszkodj az ötleteidhez és vedd őket komolyan, mert ha te nem, majd más megcsinálja.Ne feledd el, hogy lényeges különbség van a TENNI AKARÁS, és a VALAG VAKARÁS között! 

 

Ha tetszett az írás, akkor oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel 

 Inspirational Insights Facebookon és Instagramon is.

fb_icon_325x325.png
https://www.facebook.com/inspiinsts/

unnamed.png

https://www.instagram.com/inspirational_insights/

68 komment
süti beállítások módosítása