Erre az 5 dologra figyelj, hogy kevesebb stressz érjen

2016. április 25. 20:58 - Bábincu Flórián

overworkedemployees_000018649552_xxxlarge_1920x1080.jpg

Vannak olyan napok, hogy rengeteg feladat elvégzése vár ránk, legyen szó akár a munkahelyünkről, akár az otthonunkról.  Amikor sok feladat vár ránk, képesek vagyunk abba a hibába esni, hogy megijedünk a rengeteg elvégzendő „tasktól” és  (negatív) stressz keletkezik bennünk. Ennek a jelenségnek bizony az a vége, hogy nap végén, amikor összegezzük, az elvégzett feladatokat azzal szembesülünk, hogy semmire nem jutottunk. Valószínű mindenki került már élete során stresszes helyzetbe, legyen az a suliban, munkahelyünkön, otthon. A stressz ott van a mindennapjainkban és a rengeteg orvosi kutatásból már tudjuk is, hogy milyen megbetegedéseket okozhat. Nyilván mindenki tapasztalta már ezt a szorongó érzést, ezért nem is részletezném. Helyette először felsorom azokat a dolgokat, amelyek előidézhetik a negatív stresszt (fontos ezt hangsúlyozni, mivel a stressznek van egy jó változata is, ez pedig az eustressz). A cikk végén pedig néhány olyan egyszerű tippet kapsz, amivel csökkentheted, vagy akár meg is szüntetheted a nyomasztó stresszt.

A negatív stresszt előidézheti:

1. Túl sok dolgot kell elintézned egyszerre

sodexo_keves_az_ember-1080x540.jpg

Ez történhet a saját hibádból, azaz amikor túl sok feladatot vállalsz el munkahelyeden, otthon, stb., vagy a rossz időgazdálkodás miatt („még ráér..”) egy napon kell elvégezned egy több napos feladatot. A másik oldala, amikor túl sok feladatot kapsz, és nem tudod időre elvégezni azokat, bármennyire is vagy szorgalmas. A vége mind a két változatnak hasonló: nem tudod elvégezni a feladatokat, és aggódsz a következmények miatt.

2. Túl nehéz feladatokat vállalsz el

Ebbe a hibába gyakran beleesünk, amikor bizonyítani akarunk valakinek. Ilyenkor a képességeinket jóval meghaladó feladatokat vállalunk el. Itt fontos megjegyezni, hogy ez NEM MINDIG ROSSZ dolog, mivel ezzel a tevékenységgel serkenteni tudjuk a fejlődésünket. Ugyanakkor elengedhetetlen az ésszerűség keretein belül maradni, tehát ha negyven fekvőtámaszt bírsz megcsinálni, akkor ha a következő célod az ötven, akkor az fejlődésre fog serkenteni, mert azt még meg fogod bírni csinálni, ám ha a következő cél a nyolcvan, akkor azt szinte biztos, hogy nem fogod bírni abszolválni. A következmény itt az a keserű, csak ennyit érek..”, „csak ennyire futja tőlem?!” érzés, amely nagyon negatívan tud hatni a teljesítményedre

3.  Elhanyagolod a társasági életed

friend-05.jpg

A munka, barátnő, esetleg egy újszülött gyerek miatt elhanyagolod a barátaidat, szüleidet, testvéreidet stb. Ilyenkor akarva-akaratlanul is azon jár az eszünk, hogy a barátaink elfelejtenek, mással helyettesítenek, párunk mással találja meg a közös hangot, ha már mi nem figyelünk oda rá, és hirtelen rettentően egyedül érezzük magunkat. A következmény itt a teljesítmény romlása mellett még az is lehet, hogy gondolataink önbeteljesítő jóslatokká válnak, és csakugyan azok fognak megtörténni velünk, amikől a legjobban féltünk.

4. Szerepkonfliktus

Az ember mindennapi élete során egyszerre több szerepet tölthet be: apa/anya, főnök/beosztott, testvér, barát, csapattag, stb. Ezeknek minden nap meg kell felelni. Ugyanakkor néha előfordul, hogy egyes szerepeink konfliktusba kerülnek egymással, ami bizonytalansághoz szokott vezetni azzal kapcsolatban, hogy kik is vagyunk egyáltalán. Egy egyszerű példával mutatnám ezt be: egy apa, aki otthon abszolút minden felelősség hordozója, ő hozza meg a döntéseket, egyben a munkahelyén egy olyan alkalmazott, akinek semmi beleszólása nem lehet a dolgokba, egy feladat van, mégpedig elvégezni a rábízott feladatot és nem kérdezni semmit. A folytatást gondolom már mindenki el tudja képzelni, mekkora kontraszt van az életében betöltött két szerepe között.

5. Nem tudjuk betölteni a szerepeinket

Ez az előzőhöz szorosan kapcsolódik. Itt arról van szó, hogy a szerepeinket az időhiány miatt nem tudjuk betölteni. Leggyakoribb eset, amikor a munka miatt elhanyagolódnak a barátok, szülők, testvérek, legrosszabb esetben élettársunk, gyerekeink.

Tippek, hogy elkerüld ezeket:

-rangsorold a tennivalókat fontosság szerint, és azonnal végezd el a rád bízott feladatot.

- ha teheted, mindig olyan határidőt adj meg, ami pár nappal meghaladja azt az időt, amit igényel az adott feladat elvégzése, mivel sohasem tudhatod mi jön közbe.

- ne hagyd, hogy bármi/bárki is elvonja a figyelmed: amit épp csinálsz, arra figyelj 110%-ban, és meglátod, sokkal hamarabb fogsz végezni, mint máskor.

- tarts pár perces szüneteket, minden félórában; állj fel, sétálj egyet, és meglátod újult erővel vágsz majd neki a munkádnak.

- jegyzed meg, semmi sem fontosabb a hozzád közelálló embereknél: bármilyen elfogalt is vagy, legalább hetente egyszer szakíts időt arra, hogy találkozz barátaiddal, szüleiddel és hogy kikapcsolódj pároddal.

-minden napra állítsd fel a teendőidet úgy, hogy maradjon szabadidőd is.

-NEVESS: kutatások bizonyítják, hogy az önfeledt nevetések bármilyen helyzetben csökkentik a stresszt. (ha nem hiszed, próbáld ki!)

Ha tetszett az írás, akkor oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel.

Inspii Facebookon és Instagramon is.

 

fb_icon_325x325.png
https://www.facebook.com/inspiinsts/

 

unnamed.png

https://www.instagram.com/inspi_i/

komment
süti beállítások módosítása