7 kommunikációs hiba, amiért nem hallgatnak meg.

2016. február 20. 20:05 - Bábincu Flórián

nemlatnemhall_freedigitalphotos_net_photostock.jpg

Egyetlen ember napja sem telik el úgy, hogy ne váltott volna egyetlen szót sem valakivel, ne mesélt volna el egy új sztorit, vagy ne hallgatott volna meg egyet, amiről aztán elmondja a véleményét. Bárhova megyünk, számíthatunk arra, hogy beszélgetünk majd valakivel. Ez az élet rendje, elvégre társas lények vagyunk. Az emberi hang a legerősebb hang a világon: idézhet háborút, vagy mondhatja azt, hogy „Szeretlek.” Mégis sokan tapasztalják, hogy nem figyelnek rájuk, amikor beszélnek. Miért lehet ez? Julian Treasure hangszakértő rávilágít 7 olyan rossz szokásra, amit nyugodtan nevezhetünk a beszéd 7 főben járó bűnének.

Na, lássuk melyek is azok:

1. Pletyka

 

Tuti van olyan ismerősöd, aki egyszerűen imád pletykálni. Folyamatosan rosszat mond olyasvalakiről, aki nincs jelen. Egyben biztos lehetsz, ha neked pletykál, rólad is fog! Kerüld el a pletykálkodást, mert az emberek többsége nem szívesen hallgatja.

gossip.jpg

2. Ítélkezés 

 

Mind ismerünk embereket, akik ítélkezve beszélnek, és nagyon nehéz odafigyelni valakire, aki bármikor téged is bírálhat, és lesújtó ítéletet hoz rólad. Ne ítélkezz soha, és főleg nem elsőre, mert előbb-utóbb elkerülnek az emberek!

3. Negativitás

 

A te környezetedben is biztosan vannak negatív emberek. Engem mondjuk kimondottan irritálnak, ezért a legjobb, amit tehetek - és ezt neked is melegen ajánlom -, hogy nem keresem a társaságukat. Ők azok, akiknél folyamatosan félig üres a pohár. Légy pozitív és jobban meghallgatnak majd az emberek, ne feledd a pozitivitás ragályos!

4. Panaszkodás

 

Ez a negativitás másik formája. Sokszor viccelnek azzal, hogy mi magyarok ebből világbajnokok vagyunk. A legtöbb ember szinte mindenre panaszkodik, időjárásra, politikára, sportra, gazdasági helyzetre. Vigyázz, mert a panaszkodás fertőző, az emberek nem szívesen hallgatják azokat, akik folyamatosan panaszkodnak.

siro_nyakkendos.jpg

5. Kifogások

 

Nagyon nehéz odafigyelni azokra az emberekre, akik folyamatosan csak kifogásokkal védik magukat. Ezek azok, akik nem vállalnak felelősséget az életükért, és úgy vélik, a legkönnyebb másra vagy másokra hárítani a kudarc okát.

6. Cifrázás

 

Bizonyára te is ismersz olyan személy(eke)t, aki(k) imádjá(k) kiszínezni a történeteket. Jellemző rájuk az a tulajdonság, hogy amikor másodjára adják elő mondanivalójukat, már egyáltalán nem is azokról az adatokról beszélnek. Minél többször adják elő, annál távolabb áll az igazságtól és az első verziótól. Ne cifrázz ki történeteket vagy látottakat, az ilyen embereket senki nem hallgatja szívesen! Bizonyára ismered a mondást: „a hazug embert hamarabb érik utol, mint a sánta kutyát”.

7. Dogmatikus gondolkodás 

 

Biztosra vélem, hogy te is találkoztál már olyan emberrel, aki dogmatikus gondolkodással rendelkezett. Amikor a tények és vélemények összekeverednek, és úgy bombáz a saját véleményével, mintha kőbe vésett igazság lenne. Ne keverd össze a tényeket és a saját véleményed! Ha el is mondod, soha ne próbáld másra erőltetni, mert az ilyen emberek visszataszítóak!

one-way-road-sign-my-way-0011.jpg

Ha tetszett az írás, akkor oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel.

Inspii Facebookon és Instagramon is.

 

fb_icon_325x325.png
https://www.facebook.com/egylepesasiker

 

unnamed.png

https://www.instagram.com/inspi_egylepes_a_siker/

7 komment
süti beállítások módosítása