10 módszer, amitől jobb beszélgetőtárs leszel.

2016. május 10. 11:22 - Bábincu Flórián

37_45_12385_4acff880dd2576a1682c5b271b5fb272_cf6828_601.jpg

Ismersz olyat, akit maximálisan elkerülnél, mert nem akarsz vele beszélgetni? Folyamatosan untat és csak a saját badarságait beszéli, ami teljes mértékben hidegen hagy. Ha igen, akkor bizonyára tudod, milyen idegesítő személyiség az ilyen. Ha el szeretnéd kerülni azt, hogy te is ilyenné válj, akkor ezt a cikket neked írták. Celeste Headle egy előadásában tökéletesen rávilágított ezekre a tényezőkre. Manapság minden társalgás torkolhat vitába. Az egyet nem értés ott van minden egyes beszélgetésben. Lehetnek eltérő szemléletmódunk politikáról, sportról, életmódról stb. A gyors technikai fejlődésnek köszönhetően, az emberek nagyobb figyelmet fordítanak okostelefonjaiknak, mint beszélgető partnereiknek, nem figyelve egymásra. A Pew Research felmérése szerint a fiatalok többsége napi 100 üzenetet küld egymásnak, szinte csak a képernyőn keresztül kommunikálnak. A XXI. század legelhanyagoltabb emberi képessége a társalgás, és a másokra való odafigyelés. Biztos sokk cikket olvastál már, hogyan légy jó beszélgetőpartner, hogyan figyelj oda a másikra, mosolyogj, biccents a fejeddel, ezzel jelezve, hogy figyelsz. Ebben a cikkben az eddig tanultakat elfelejtheted, mert ha csak egyet is alkalmazol, máris jobb beszélgető partner leszel. Most megtanulod, hogy lehet időpazarlás és untatás nélkül beszélni. Felesleges megtanulnod azt,hogyan figyelj ha TÉNYLEG oda figyelsz a másikra.  

1. Ne foglalkozz mással a beszélgetőpartnereden kívül

iphone-410324_960_720.jpg

Légy jelen a beszélgetésben, légy ott! Itt nem csak arra gondolok, hogy tégy le mindent a kezedből (telefon, autókulcs), hanem hogy lelkileg és fejben is ott kell lenned az asztalnál. Ne gondolkodj azon, mi lesz az esti vacsora, vagy mennyire jól csinos az a hölgy, aki épp betoppant az étterembe! Figyelmed 100%-át maximálisan a beszélgetőpartnerednek kell, hogy szenteld!

2.  Ne papolj 

talk.jpg

Minden társalgáshoz úgy kell hozzáállnod, hogy tanulsz belőle valamit. Ne feledd, mindenki zseni valamiben. Ismersz olyat, akinek mindenről van egy jó 10-15 perces véleménye? Ugye milyen untató? Főleg ha ki sem kérted azt. Ne papolj! Néha félre kell tennünk véleményünket, mert az emberek nem kíváncsiak rá.

3. Használj kérdőszavakat 

Fontos, hogy kérdéseid ne eldöntendő kérdések legyenek, amikre egyszavas válaszokat lehet adni. Engedd meg a másiknak, hogy kifejthesse válaszát, engedd, hogy beszéljen róla. Pl.: Ideges vagy? – Igen –Eldöntendő kérdés – NEM JÓ.
Milyen érzést keltett benned? - JÓ

4. Gyorsítsd az áramlást

Gyorsítani kell a beszélgetésünk áramlását. Láttál már olyan interjúkat, ahol az interjúvolt egy kérdés kifejtésére több percet is igénybe vett? El kell mondjam, hogy az interjúztatónak már rég egy másik kérdésen járt az esze, így nem figyelt a válaszra. Beszélgetés közben a történetek, kérdések jönnek-mennek. Ezeket el kell engedned, mert ha foglalkozol velük, akkor máris nem figyelsz.

5. Ha nem tudsz valamit, fogadd el 

9oi_i8szmfo.jpg

A legidegesítőbb, amikor valaki nem ért az adott témához, de beszél róla, sőt még okoskodik is. Az emberek szeretnek jó fényben feltűnni, mindenhez érteni és mindenről elmondani véleményüket. Kerüld mindenképp ezt el, mert frusztráló és visszataszító! Ha valamihez nem értesz az nem szégyen, ha beismered, még a hitelességedet is növelheted.

6. Ne vedd azonosnak a tapasztalatokat

Ha valaki egy családban történt halálról beszél, akkor az első, amit jó beszélgetőpartnerként megtehetsz, hogy NEM kezded el mesélni azt, hogy a te családodban is megtörtént már hasonló! Ha munkahelyi problémáiról beszél, ne kezd el mesélni mennyire utálod a főnököd! A tapasztalataink különbözőek, minden ember másképp éli meg a dolgokat. A beszélgetés nem önreklámozás.

7. Kerüld az ismétlést 

Gyakran hajlamosak vagyunk ismételni önmagunkat, ez lekezelő és unalmas. Kerüld el messziről azt, hogy ismétled önmagad! Ezen felül a partnered veheti úgy is, hogy nem is figyelsz a beszélgetésre, ami 1-1 alkalommal még elmegy, de ha folyamatosan ismétlődik, akkor kerülni fogja a társaságodat.

8. Hagyd ki azt, ami felesleges 

Az embereket nem érdekli a sok részlet, te vagy a fontos, hogy milyen vagy, mi közös. Egy beszélgetés nem attól jó, ha izgalmas. Izgalmas akkor lesz, ha nem lassul bel a beszélgetés azzal, hogy valami részleteit boncolgatja az egyik fél. Kivételt képez, ha a másik felet is érdekli, de akkor jelezni fogja anélkül is, hogy megkérdeznéd.

9. Figyelj 

couple-talking-dreamstime_s_83391881.jpg

A figyelem a legfontosabb készségünk. Szívesebben beszélünk, mert akkor azt érezhetjük, mi vagyunk a középpontban. Buddha mondása szerint: ’’Amíg jár a szád, nem tanulsz”. Ha nem figyelünk, nincs valódi párbeszéd. A másik fél legalább annyira el szeretné neked mesélni az élményeit, mint te neki. Ha valóban odafigyelsz rá (és nem csak tetteted a figyelmet), akkor szeretni fog veled társalogni, ha nem, akkor egy idő után kerülni fogja a hosszabb beszélgetéseket veled.

10. Figyeld a beszélgetés menetét 

Figyelj oda, partnered miről szeret beszélgetni elsősorban! Kérd ki a véleményét az adott témában! Ezzel te is tanulhatsz, és az ő lelkét is megnyered, mert fontosnak fogja magát érezni. Más részről, ne menj be olyan téma részleteibe, ami szemmel láthatóan nem érdekli a társadat, mert el fogod veszíteni a figyelmét.

Ha olvasnál még ebben a témában NÉZD meg ezeket az írásokat is: 

3 tipp, a sikeres kapcsolatteremtéshez

4 trükk, hogy a mondanivalód hatásosabb legyen.

7 kommunikációs hiba, amiért nem hallgatnak meg.

Ha tetszett az írás, akkor oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel.

Inspii Facebookon és Instagramon is.

 

fb_icon_325x325.png
https://www.facebook.com/egylepesasiker

 

unnamed.png

https://www.instagram.com/inspi_egylepes_a_siker/

3 komment
süti beállítások módosítása