7+1 hiba, amit elkövetünk a húszas éveinkben

2016. február 29. 11:22 - Bábincu Flórián

a_man_s_guide_on_how_to.png

Sokan mondják, hogy a húszas éveink a legszebbek életünk során. Első munkahely, egyetemista évek, bulik. De vajon ez lenne az az időszak, ami meghatározza későbbi életünk? Mindenképp! Hibáiból tanul az ember, ez tény, de leírok 7+1 hibát, amit legtöbben elkövetünk húszas éveinkben.

   1. Nem gondolsz a pénzügyeidre

photo_10166_20090419.jpg

Ismerős az érzés mikor zsebpénzed, vagy első fizetésed 100%-át elköltöd, pedig még a hónap közepéhez sem értünk? Ne tedd! Ne enged meg azt a luxust, hogy elhiteted magaddal, hogy ráérsz félretenni. Minden bevétel, legyen az szüleidtől kapott vagy fizetés 10%-át tedd félre, bármennyi is legyen az! Sok kicsi sokra megy. Egy biztos, később hálás leszel érte magadnak. Végezz fejben gyorsan egy számítást, az eddig fölöslegesen elkötött pénz (túlzásba vitt bulik, gyakori alkohol és gyorskaják fogyasztása stb.) 10%-a most készpénzben nálad volna, örülnél?

   2. Nem törekedsz a lehetőségek kihasználására

Sokszor hallom, hogy én még tanulok, nincs időm másra. Biztos nincs? Egyet jól jegyezz meg: nincs lehetetlen, csak kényelmetlen! Ne engedd el azokat a pénzkeresési lehetőségeket, amelyek kopogtatnak az ajtón! Nem mentség az, hogy még tanulsz! Kezdj el minél hamarabb saját lábra állni, ne várd el szüleidtől a folyamatos támogatást! Ezzel nekik is nagyban segítesz.

   3. Nem építesz megfelelő kapcsolatokat.


photo_39670_20150728.jpg

Fiatal vagy, ekkor kell minél több minőséges kapcsolatot kiépíteni, amelyek később meghozzák az eredményeket. Ne ess abba a hibába, hogy zárkózottan éled meg mindennapjaid! Viszont túlzásba se! Tele van a világ felszínes, kétszínű kapcsolatokkal. Válogass megfelelően és szűrj bátran! Törekedj a minőségre! A Pareto-elvet figyelembe véve 10 minőséges kapcsolathoz legalább 50 új embert kell megismerned.

   4. Elhanyagolod magad

Mikor olvastál utoljára? Mikor voltál utoljára edzeni? Ez az az időszak, amikor arra hagyatkozunk, hogy nincs időm ilyesmire, mert ugye a tanulás, karrierkezdés, első komolyabb párkapcsolat vagy a bulizás fontosabb. Ez badarság! Ha van, akarat van eredmény! Fejleszd magad! Nap, mint nap tégy olyat, amitől jobb ember leszel, mikor lefekszel, attól aki felkelt! Ne feledd, ha nem válsz jobbá, akkor rosszabb leszel!

   5. Túlzásba viszed a szórakozást

A szórakozás kötelező, DE mindennek van határa, ahogyan ennek is. A húszas évek egyértelműen a hatalmas bulik, 1-1 elkövetett meggondolatlanság és a megismert személyek miatt emlékezetesek, hisz ennek most jött el az ideje. Ugyanakkor, ha csak ebből állnak a napjaid, heteid, akkor hamar ki fogsz égni. Ha állandóan csak a következő bulit tervezed, akkor nem marad időd másra, másra, ami „esetleg” fontosabb.

   6. Nem jól gazdálkodsz az időddel


time_manage_c.jpg

Ez sok embernél nagy problémát jelent, de főként ebben a korszakban. Baráti sörözések nap, mint nap,  bulik, rengeteg elfoglaltság stb. Na meg persze ott az egyetem is. Persze, hogy nincs időd semmire. Javíts az időgazdálkodásodon! Jobbnál jobb időgazdálkodási applikációt találsz, amelyek nagyban segítenek ebben. Bár egyetlen applikáció sem olyan fontos ez ügyben, mint az önfegyelem. Amennyiben komolyabban érdekel a téma, és profi tanácsokat szeretnél, a Speech Tech-et ajánlanám. ITT eléred őket. 

   7. Nincsenek céljaid

Nagy hiba, hogy elfelejtesz célokat kitűzni. Tervezd meg az életed már mos!. Tűzz ki rövid, közép és hosszú távú célokat! Ezek elősegítik az előrehaladásod. Mindig képben leszel mit kell tenned az elérés érdekében. Gondolj csak bele, ha nincsenek pontosan meghatározott terveid, akkor hogy is várhatnád el magadtól, hogy sikeres légy? Hisz ekkor még azt sem tudnád megállapítani, hogy mikor értél el sikert, azért mert nem tudnád mihez viszonyítani. Ha nincsenek, céljaid az olyan, mintha hajóznál, de nem tudnád merre mész, csak hagyod magad sodródni az árral. Szerinted mennyi idődbe telne eljutnod a kívánt célig, ha egyáltalán valamilyen csodával határos módon eljutnál odáig?

   +1  Félsz cselekedni

Ez szorosan összefügg a fentebb említett célkitűzéssel. Miért? Egy példával magyarázom el: Ha van egy jó terved a felépítendő házadra, de nem látsz hozzá az építkezéshez, akkor szerinted mikorra épül fel? Szerintem egyre gondolunk – SOHA! De van ennek egy másik oldala is, mégpedig az, hogy félsz megtenni, azt, amit úgy érzel meg kell: félsz belekezdeni álmaid munkájába, félsz kipróbálni új dolgokat, félsz odamenni a kiszemelt lányhoz/fiúhoz stb. Három dolog van, ami soha nem jön vissza: a kimondott szó, az elvesztegetett idő és az elmulasztott alkalom. Mégis mi a legrosszabb forgatókönyv? Az, hogy ha belebuksz a próbálkozásodba, de ha jobban belegondolsz ez is hatalmas tapasztalatot fog adni, hisz fogod tudni, hogy olyan módon nem lehet elérni a célodat, más úton kell próbálkoznod. Ne szalaszd el a kínálkozó alkalma(ka)t, mert meg fogod bánni!

Ha tetszett az írás, akkor oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel 

 Inspirational Insights Facebookon és Instagramon is.

 

fb_icon_325x325.png
https://www.facebook.com/inspiinsts/

 

unnamed.png

https://www.instagram.com/inspi_i/

44 komment
süti beállítások módosítása